Info

28e 't Kloostershow

78 jaar Sport & Vriendschap Ter Apel

1938 - 2016

Nieuwste foto's

In Ons fotoalbum zijn nieuwe foto's geplaatst.

Hokbezoek 2013 t hollandertje leek

Leden foto's

Een willekeurige foto uit het leden-album. Klik op de foto om naar het album te gaan.

michael bloem
maleier haan
maleier haan


Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Willekeurige foto

Een willekeurige foto uit ons album. Klik op de foto om naar het album te gaan.

bbq 2012 lekker..
bbq 2012 lekker..

Kleine knagers

Raskeuze en aanschaf

Intro
Er is voor elk wat wils. Dit gezegde geldt zeker ook voor de kleine knaagdieren met hun vele verschillende soorten, rassen en kleurslagen.
Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de levensduur maar twee tot drie jaar bedraagt.
Daaraan is altijd gekoppeld een vroege geslachtsrijpheid en een ongebreidelde voortplanting.
De kleine knaagdieren worden vrij gemakkelijk tam,maar zijn niet geschikt voor te jonge kinderen. Dit komt omdat de meeste kleine knaagdieren schemer- en/of nachtdieren zijn.


Lekker beschut even uitrusten: twee halfvolwassen tamme ratten

Kenmerken
De kenmerken worden kort beschreven per diergroep: tamme ratten, kleurmuizen, hamsters en gerbils.

Tamme ratten
Tamme ratten zijn, vergeleken met de meeste genoemde knaagdieren, met hun gewicht van ruim 150 gram vrij forse dieren. Het zijn echte groepsdieren. Een rat alleen in een kooi verkommert.
Bij kinderen zijn ze zeer gewild omdat ratten een hoog knuffelgehalte hebben en nooit bijten, tenzij ze pijn worden gedaan of onnatuurlijk worden benaderd.
Tamme ratten zijn er in veel prachtige kleuren en het zijn gezellige en slimme dieren.


Tamme rat

Kleurmuizen
Geen enkel zoogdier kent zo’n verscheidenheid aan rassen als de kleurmuis.
Het zijn gemakkelijk te houden kleine huisdieren met een gewicht van ongeveer 40-60 gram.
De mannetjes verspreiden wel een kenmerkende geur. Muizen zijn goed in een kolonie te houden, maar de mannetjes kunnen onderling flink vechten. Een mannenkolonie is dus niet verstandig.
Opvallend zijn de grote ronde oren bij de kleurmuizen. Muizen komen voor in veel kleuren en tekeningpatronen.

Hamsters, waaronder de Syrische hamsters en de dwerghamsters
De Syrische Hamster (of goudhamster) weegt ook ongeveer 150 gram. In tegenstelling tot ratten moeten deze hamsters alleen gehouden worden, anders breken er dodelijke gevechten uit.
Ze zijn verder zeer vriendelijk en nieuwsgierig en kunnen goed tam worden.
Het zijn echte schemerdieren, die overdag veel slapen en in de avond en nacht actief zijn.
Ondanks hun tamheid kunnen ze bijten als ze in hun slaap worden gestoord. Dit is natuurlijk gedrag waar we rekening mee moeten houden.


Syrische hamster Oranje

Onder de groep dwerghamsters worden gerekend de kortstaart dwerghamsters (geslacht Phodopus met de Campbelli, de Roborovski en de Russische dwerghamster) en de langstaart dwerghamsters (geslacht Cricetulus met de Chinese dwerghamster).
Het zijn zeer kleine dieren (tussen 30–50 gram).
Ze lijken ook veel op elkaar, maar er zijn wel verschillen.

De Campbelli komt voor in verschillende kleuren. De Campbelli’s kunnen uitstekend in een kolonie worden gehouden. Maar als er geen jongen zijn gewenst, is het beter om vrouwtjes bij elkaar te houden. In een mannenkolonie willen nog wel eens gevechten uitbreken.
Deze dwerghamsters worden ook zeer handzaam, maar ze moeten niet in hun slaap gestoord worden.
Het zijn echte gravers en leuke kijkdieren.

De Roborovski is de kleinste van de dwergen. Deze dwerghamsters moeten in een kolonie worden gehouden. Het zijn gravers en niet erg handzaam omdat ze watervlug zijn. Wel zijn het echte kijkdieren, want ze zijn verzot op het spelen en ravotten met elkaar.

De Russische dwerghamster is opvallend kogelrond gebouwd en er zijn enkele prachtige kleuren bekend. De Russen worden ook in kolonies gehouden. De beste samenstelling is één mannetje met meerdere vrouwtjes. Als er geen jongen gewenst zijn, worden de beide geslachten apart gehuisvest.
Deze soort is zeer handzaam te krijgen en ze bijten zelden.
Opvallend bij deze dieren is dat ze, vooral in de wintermaanden met minder daglicht, wit van kleur worden. De dieren zijn dan ook praktisch onvruchtbaar.

De Langstaart dwerghamsters (geslacht Cricetulus met de Chinese dwerghamster) hebben een opvallende staart van ongeveer 20-30 mm.
Deze hamsters zijn moeilijk in koppels of kolonies te houden. Ze zijn naar de mens toe zeer tam, maar onderling niet erg verdraagzaam. Opvallend is dat deze hamsters graag klimmen in takken of andere obstakels.
Deze dwerghamster herkent de verzorger aan de stem en de geur.

Gerbils, onderverdeeld in Mongoolse gerbils, Dikstaart gerbils, Bleke gerbils en Negev gerbils.
De Mongoolse gerbil (of het woestijnratje) is gemakkelijk te houden, zeer tam te maken, bijt zelden en is overdag ook actief. Deze gerbil kan niet alleen gehouden worden. Wanneer er geen jongen gewenst zijn, wordt een vrouwenkolonie gevormd.
Gerbils zijn zeer zindelijk en verzot op graven en knagen. Opvallend is dat deze diertjes weinig drinken. Het gewicht ligt tussen de 100 en 130 gram.
De staart is bijna zo lang als het lichaam en geheel behaard met een fraaie pluim, die ongeveer eenderde van de staartlengte bedraagt.


Volwassen gerbil

De Dikstaart gerbil is uiterst vriendelijk en zeer gemakkelijk te houden, laat zich gemakkelijk oppakken en bijt bijna nooit. De Dikstaart is een echt schemerdier, maar kan ook in de late middag actief worden. Deze gerbil graaft graag.
Het gewicht ligt tussen 100-200 gram. Het meest kenmerkend is de dikke korte amandelvormig haarloze staart die dienst doet als opslagplaats voor vet. Deze Dikstaarten worden in koppels gehouden. Zodra het vrouwtje drachtig is,wordt ze alleen in een hok geplaatst. De mannetjes kunnen bij elkaar worden gehouden, maar worden dan vaak steriel.

De minst bekende gerbil is de Bleke Gerbil (of Bleke Sonnevall).
Deze slanke en sierlijke gerbil met een gewicht van 30-35 gram is gemakkelijk in kolonies te houden. Deze gerbil is wat schichtiger van aard, maar bijt zelden. Ook deze gerbil is een schemerdier, maar ook erg beweeglijk en razendsnel. Daarom worden ze ook wel renmuizen genoemd.

De Negev gerbil is een grotere soort (80 gram) en uitstekend geschikt als huisdier. Het is een vriendelijke en handzame soort die in groepen wordt gehouden.

Kijken, kiezen en kopen
Er zijn zoveel kleine knagers met veel kleurslagen, dat goed moet worden nagedacht voordat dieren worden gekocht. Impulsieve aankopen leiden meestal tot teleurstelling.
Als eerste wordt een keuze uit de vier groepen knagers gemaakt. Daarna wordt binnen deze diergroep gekozen.
Om dit goed te kunnen doen is de volgende stap het verzamelen van informatie en adressen van fokkers om dieren te gaan bekijken en te vergelijken.
Deze fokkers zijn de aangewezen personen om alle informatie te geven om een goede keuze te maken. Ga niet over één nacht ijs en bezoek meerdere fokkers.

Tentoonstellingen worden op veel plaatsen in het land gehouden van september tot eind januari en zijn een goede bron van informatie. Het bezoeken van tentoonstellingen is de moeite waard.
Koop dieren bij een fokker die de huisvesting goed voor elkaar heeft, waar de dieren er vitaal uit zien, op alle vragen een duidelijk antwoord geeft en een behulpzame en betrouwbare indruk maakt. Deze fokkers zorgen er ook voor dat u gezonde dieren krijgt die niet drachtig zijn.
Adressen zijn te krijgen bij de speciaalclub voor kleine knaagdieren.
Echt kopen kan natuurlijk pas als de huisvesting voor de dieren klaar is.

Passen in de omgeving
Veel mensen denken dat kleine knaagdieren enge dieren zijn die stank veroorzaken.
Het is verstandig bij de naaste buren te polsen hoe zij hierover denken. U kunt dan uitleggen waarom en hoe deze dieren worden gehouden. Beter vooraf overleg dan achteraf problemen.
Goed schoonhouden van de hokken van de knaagdieren, vooral van de kleurmuizen, voorkomt eventuele stankoverlast en dan is er al veel gewonnen.

Transport
Gekochte dieren moeten op een goede manier worden vervoerd. Het welzijn van de dieren staat hierbij voorop door goed aan de dieren aangepast verzend- of transportmateriaal te gebruiken.
Kartonnen doosjes zijn niet geschikt, want we hebben met knaagdieren te maken. Een groot model augurkenpot met deksel, waarin kleine gaatjes zijn gemaakt, is wel geschikt. Doe er wat zaagsel, een beetje hooi, een stukje komkommer in en de reis naar huis verloopt goed.

Een glazen pot is voor één keer wel te gebruiken. Liefhebbers en fokkers die vaker met dieren op pad gaan, bv. naar tentoonstellingen, gebruiken professionele showbakjes. Deze showbakjes zijn ook uitstekend te gebruiken als transportbakjes.
Deze showbakjes zijn gemaakt van kunststof met een speciaal daarvoor gemaakt deksel. De volgende adviesmaten worden gehanteerd: 16 bij 10 cm voor kleurmuizen en dwerghamsters, 20 bij 15 cm voor Syrische hamsters en gerbils en 30 bij 20 cm voor tamme ratten.
Veel dierenspeciaalzaken hebben deze showbakjes in hun assortiment.

In het eigen hok
Thuis aangekomen worden de dieren in hun hokken geplaatst, waarin voer en fris drinkwater klaar staat. De dieren zijn snel gewend aan hun nieuwe behuizing.

Kijk voor meer informatie op de website van KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland