Info

28e 't Kloostershow

78 jaar Sport & Vriendschap Ter Apel

1938 - 2016

Nieuwste foto's

In Ons fotoalbum zijn nieuwe foto's geplaatst.

Hokbezoek 2013 t hollandertje leek

Leden foto's

Een willekeurige foto uit het leden-album. Klik op de foto om naar het album te gaan.

Ethyr Eggens
Kuikens👍
Kuikens👍


Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Willekeurige foto

Een willekeurige foto uit ons album. Klik op de foto om naar het album te gaan.

serama
serama

Serama's

Het ontstaan van de Serama;

De voorouders van alle kippen is de Gallus Gallus oftewel het Bankiva hoen

 

.

De geschiedenis van de Aziatische kippenrassen gaat terug tot 8000 jaar geleden. De hanen werden vooral gefokt voor hanegevechten.

Vanuit Azie bracht men kippen mee die ook vooral voor gevechten werden gebruikt.

Later ook voor de eieren. Door eeuwen van selectief fokken ontwikkelden zich een veelheid aan creaties en varieteiten aan kippen die we nu kennen.

De Serama Bantam (Ayam Serama) is hierop geen uitzondering. Alhoewel al zijn voorouders niet allemaal bekend zijn zijn een aantal wel te achterhalen.

Het ontstaan van de Serama  is mede te danken aan dhr. Wee Yean Een. Al heel vroeg was deze man bezeten van kippen. Hij had een droom welke hij wilde verwezelijken.

In 1971 kocht dhr. Wee Yean Een een paar Kleine kipjes genoemd Ayam kapans.

Dit is een klein vechthoenrasje

 

 

Hij wilde een mini kipje met een compacte lichaamsbouw en botstructuur met zachte veren.

Hij kruiste een Maleisisch zijdehoen (Maleisische variant van de chinese zijdehoenders die we hier kennen) met zijn Ayam Kapans. Hieruit kwamen alleen gladvederige dieren, maar ook de niet gewenste eigenschappen kwamen te voorschijn, zoals voetbevedering en de 5e teen.

 

 

Hij probeerde dit eruit te fokken,maar nu nog steeds (ook in Nederland) komen er nakomelingen met voetbevedering, af en toe een 5e teen en het  donkere vlees en vel tevoorschijn de zijdevederigheid .

De meeste Serama’s hebben wat donkerder vlees dan andere kippen.Het heeft een ‘wildkleur’.

Je zou kunnen denken dat dit een overblijfsel is van het inkruisen van het zijdehoen, welke donker vlees hebben.

Ook word er geschreven dat de kapas walik erin is gekruist, dit is een vreemd uitziend hoen met krullen en en soms een kuif, ook dit zien we terug zowel in Maleisië

alook in Nederland waar ineens krulvederigheid opduikt.

 

 

 

 

Dhr Wee Yean Een wilde het type verder  verbeteren en vooral de staartdracht.

Hiervoor gebruikte hij een Japanse Bantam(chabo)

Hiermee kreeg hij jongen met een rechtopstaande staart.

 

 

Dhr Wee yean Een wou een klein kipje met een volle borst en verticaal gedragen vleugels door steeds te selecteren  lukte hem dit. Hij ging hiermee verder aan de slag.

Hij ging verder door lijnteelt toe te passen Vader op dochters, kleindochters enz, Zoons op moeder

(Het doel van inteelt of lijnenteelt is het vastleggen van zoveel mogelijk goede eigenschappen van een dier . Hierbij legt men ook de ongewenste eigenschappen vast , maar door nauwkeurige selectie kunnen we de dieren uitschakelen die onvoldoende goede eigenschappen bezitten .)   Hierdoor werd het formaat steeds kleiner.

 

In 1988 Bleven de jongen ongeveer gelijk en was het gewicht minder dan 500 gram. Nu vond hij het tijd de dieren een naam te geven.Hij besloot ze te noemen naar Raja Sri Ramah koning van Tanah Jawa.Een mystiek karakter van een schaduwspoppen spel die je veel in Indonesie ziet.Menneer Wee Yean Een had als kind veel genoten van dit poppenspel.

Raja Sri Rama stond bekend om zijn schoonheid en majestueuze en Koninklijke voorkomen. Een ideaal rol model voor zijn sierlijke Serama”s.

Om de Serama bekend te maken en zijn fokprogramma te bekostigen, begon Wee Yean Een de dieren die hij over had te verkopen aan liefhebbers.

In 1990 toen er voldoende seramas in omloop waren werd de eerste Serama show gehouden in het noorden van Maleisie tijdens een zangvogelevenement en vechthanen show.

Doordat Wee yean Een de pionier was en alles wist van het ras en het ontwikkeld had werd hij de keurmeester van het geheel.

De Serama werd en is nog steeds zeer populair in Maleisie.Momenteel worden er meer Serama’s gehouden als huisdier dan honden en katten.

Wekelijks worden er meerdere shows gehouden en word er nog steeds aan verbeteringen van het ras gewerkt.De kleinste haantjes wegen daar 185 gram en de kleinste hennen 155 gram.

Vanuit Maleisie gingen de eerste dieren naar Amerika en vanuit daar naar europa de eersten kwamen in 2006 in Nederland.

Ondertussen zijn er mensen in europa die rechtstreeks Maleisische dieren hebben.Maar ook door selectief te zijn zijn er al prachtige dieren in Europa te vinden.

Nederland telt nu (nog) twee serama speciaalclubs, die in 2011 samen zijn gekomen om te werken aan de erkenning van de Serama. Ze schreven samen met een aantal keurmeesters de standaard voor de Serama en werd de standaard tekening gemaakt, daarna werd een gezamenlijk verzoek ingediend bij de KLN. Na divers overleg is ondertussen op 16 juni 2012 de Serama erkend in Nederland en zijn ze ondergebracht in een aparte diergroep bij de KLN.

Dat de Serama populair is komt mede door het formaat, maar zeker door het karakter van deze kleine bijzondere dieren