Info

28e 't Kloostershow

78 jaar Sport & Vriendschap Ter Apel

1938 - 2016

Nieuwste foto's

In Ons fotoalbum zijn nieuwe foto's geplaatst.

Hokbezoek 2013 t hollandertje leek

Leden foto's

Een willekeurige foto uit het leden-album. Klik op de foto om naar het album te gaan.

Ethyr Eggens
Choco hen
Choco hen


Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Willekeurige foto

Een willekeurige foto uit ons album. Klik op de foto om naar het album te gaan.

hokbezoek t hollandertje
hokbezoek t hollandertje

Konijnen

Raskeuze en aanschaf

Intro
Alle rassen konijnen hebben wel iets bijzonders dat hen aantrekkelijk maakt voor liefhebbers en fokkers.
Toch moet op grond van een aantal kenmerken een goede keuze worden gemaakt. Impulsieve aankopen leiden bijna altijd tot teleurstellingen.
Dit hoofdstuk geeft enkele richtlijnen en hulp bij het maken van een goede keuze.

Kenmerken
Er moet een keuze gemaakt worden uit tientallen rassen.
De konijnen worden grofweg ingedeeld in grote rassen, middelgrote, kleine en dwergrassen.
Daarbij kennen we konijnen met een bijzondere pelsstructuur.

Voorbeelden van grote rassen zijn de bekende Vlaamse Reus (van neus tot staart minstens 65 centimeter), de Lotharinger en de Franse Hangoor.
Bij deze rassen zien we gewichten van zes tot zeven kilo.
De middelgrote zijn wat kleiner en ook wat lichter. Voorbeelden van deze rassen zijn: de Japanner, de Wener en de Nieuw Zeelander.
De kleine rassen wegen ongeveer anderhalf tot twee kilo. Wie kent niet de alom bekende Hollander, de Tan en de Rus?
De kleinste konijnen zien we bij de dwergrassen, die rond één kilo wegen.
De meest populaire rassen op dit moment vinden we in deze groep. Denk dan aan de Nederlandse Hangoordwerg, de Kleurdwerg en de Pool.
De Rex en het Angorakonijn zijn konijnen met een bijzondere pels of haarstructuur.


Het Angora konijn, een ras met een bijzondere haarstructuur

Kiezen voor een groot ras betekent ook dat er grotere hokken nodig zijn. Omgekeerd, dwergrassen kunnen met minder ruimte toe en eten ook veel minder.
Rassen met een bijzondere haarstructuur zijn prachtig om te zien maar vragen een dagelijkse borstelbeurt. Deze extra verzorging moet vooraf overdacht worden en niet achteraf.

Kijken, kiezen en kopen
De grote rijkdom aan konijnenrassen maakt de keuze voor de één soms gemakkelijk en voor de ander juist erg moeilijk. Er is zoveel moois. Een besluit om konijnen te gaan houden neemt men niet zomaar.
Belangrijk is de beschikbare ruimte. Eén of enkele konijnen houden is altijd wel mogelijk. Is het de bedoeling om later ook konijnen te gaan fokken, dan moeten er wel voldoende hokken beschikbaar zijn.

Een volgende stap is het verzamelen van adressen van konijnenfokkers of -liefhebbers om dieren te gaan bekijken en te vergelijken. Deze fokkers en liefhebbers zijn de aangewezen personen om alle informatie te geven om een goede keuze te maken. Ga niet over één nacht ijs en bezoek meerdere fokkers of liefhebbers.
Kleindiertentoonstellingen worden op veel plaatsen in het land gehouden van september tot eind januari en zijn een bron van informatie. Het bezoeken van enkele tentoonstellingen is de moeite waard. Hier zijn vele rassen, vaak in verschillende kleurslagen, te bekijken.
Koop de dieren bij een fokker die de huisvesting goed voor elkaar heeft, dieren heeft die er vitaal uit zien en op alle vragen een duidelijk antwoord geeft en een behulpzame en betrouwbare indruk maakt. Deze fokkers vindt u via de lijst met speciaalclubs van konijnen.
Echt kopen kan natuurlijk pas nadat de huisvesting klaar is.

Passen in de omgeving
Een belangrijk aspect van het houden van dieren is dat zij moeten passen in de omgeving.
Een voordeel van konijnen is dat zij geen lawaaioverlast veroorzaken.
Konijnen produceren wel veel mest. Het is belangrijk te zorgen dat de hokken schoon blijven zodat er geen stankoverlast ontstaat. Schone hokken trekken ook weinig vliegen aan.
De mest moet ook snel worden afgevoerd om dezelfde reden als hierboven beschreven.
Als dit in orde is, heeft de omgeving geen last van konijnen en kan er ook geen bezwaar tegen worden gemaakt.
Het kan geen kwaad om vooraf de omgeving van de plannen om konijnen te houden in te lichten. Beter vooraf overleg dan achteraf problemen.

Transport
Gekochte dieren moeten op een goede manier worden vervoerd. Bedenk steeds dat het levende dieren zijn die met zorg behandeld moeten worden. Worden de dieren een enkele keer vervoerd, dan voldoen passende dozen per dier met voldoende ventilatieopeningen. Beter is het maken of kopen van speciale transportkisten.
Op grote tentoonstellingen worden vaak transportkisten aangeboden. Ook de fokker waar de dieren worden gekocht heeft transportkisten.
Goede transportkisten hebben voldoende ventilatieopeningen en bestaan uit afzonderlijke compartimenten met een dikke laag strooisel of hooi op de bodem.
De compartimenten moeten wel aangepast zijn aan het formaat van de dieren. Te klein is uiteraard niet goed maar ook te groot is niet goed. In te grote transportkisten gaan de dieren tijdens het transport schuiven of zich omdraaien en kunnen zij zich beschadigen.
Dieren vervoeren op warme dagen is riskant. De temperatuur in de auto kan hoog oplopen, soms met fatale afloop voor de dieren.

In het eigen hok
Thuis aangekomen worden de dieren voorzichtig uit de kist genomen en in de voor hen geschikt gemaakte hokken losgelaten.


Een Hollander: even wennen in de nieuwe omgeving

Na een reis hebben de dieren behoefte aan fris drinkwater. En als er wat voer is, dan voelen ze zich snel thuis in hun nieuwe hok